top of page
PROJEKTEK
DEUTSCHE WELLE 2022 - Fiatal spanyol építészek műemlékkmentő munkája a vidéki Spanyolországban)
EXTREMADURA SORIANA – PATRIMONIO CULTURAL INMATERIAL - 2022

Kulturális Projekt

LÁTOGATÁS A SALAMANCAI KATEDRÁLIS ARCHÍVUMÁBAN ÉS A NAGYHETI KONCERTEN

Manuel José Doyagüe és José María Reynoso

spanyol zeneszerzők műveinek kutatása és előadása

RTL KLUB

Concurso Nacional de Pinchos y Tapas Ciudad de Valladolid - 2021

FRUGAL - WERKFILM

A Frugal c. rövidfilm forgatókönyve 2021-ban elnyerte a Valladolidi Nemzetközi Filmhét SEMINCI Factory-díját.

 

A Juan Vicente Chuliá rendezésében készült, műfajhatárokat feszegető alkotás egy orosz bevándorló szemszögéből mutatja be a külföldiek társadalmi integrációjának buktatóit. Az Es.Arte produkciójában készült film főszerepét Alba Frechilla játssza.

 

2021 májusában az a megtiszteltetés ért, hogy elkészíthettem az alkotás werkfilmjét. Felejthetetlen napokat tölthettem el a stábbal. Büszke vagyok arra, hogy egy olyan csapat munkáját erősíthettem, melyet mindvégig szakmai elhivatottság és professzionalizmus jellemzett.

 

Az alkotást a werkfilmmel együtt a 66. Valladolidi Nemzetközi Filmhéten (SEMINCI) mutatták be.

VIANA DE CEGA - KÖNYV

2021-ben egy új fotóprojektbe kezdtem, mely a valladolidi település és egyben kedvelt nyári üdülőhely Viana de Cega bemutatására törekszik. Célom, hogy egy olyan minőségi kiadványt hozzak létre, melynek fotói és leírásai a hely megismerésére sarkallják a látogatót és ami barátoknak és hivatalos delegációknak egyaránt ajándékozható. 

Viana de Cega egy atipikus valladolidi falu, amely az elmúlt évtizedekben egy vonzó, minden generáció számára ideális településsé fejlődött. Viana egyike azon kevés kasztíliai falvaknak, melyek a régió negatív demográfiai folyamatai ellenére növelni tudták lakosaik számát. A falu kedvező helyzetét elsősorban érintetlen környezetének, kiváló infrastruktúrájának, a helyben elérhető szolgáltatások széles választékának és a fővároshoz való közelségének köszönheti.  

©VALLADOLID - KÖNYV

A ©Valladolid c. könyv egy több, mint három éven átívelő munka eredményeként született. A könyv kiadása fontos mérföldkövet jelentett számomra, amellyel reményeim szerint a magam szerény módján hozzájárulhattam Valladolid hírnevének öregbítéséhez.  

Újságíróként számomra a város, - mint a kulturális és társadalmi tradíciók, az épített környezet, valamint a természeti adottságok alkotta élő szövet - egy örök és izgalmas téma. Ma is jól emlékeszem arra a szokatlanul meleg és napos februári délutánra, amikor Valladolid utcáin sétálva először láttam Fabio Nelli reneszánsz palotáját, a San Benito templom belső tereit, a Plaza Mayor épületegyüttesét és az Acera de Recolatos díszes bérházait. Már azon a napon megfogalmazódott bennem, hogy egy olyan projektet indítsak, amely a helyi értékek bemutatására vállalkozik. Szerettem volna megismerni Valladolidot és környezetét, így nemcsak a helyi múzeumokat kerestem fel, de meglátogattam a város emblematikus helyeit is, valamint igyekeztem megismerni a helyiek személyes történeteit, tradícióikat. Munkám során több, mint tízezer fotót készítettem, melyekből könyvemhez mintegy nyolcszáz felvételt választottam ki.   

A könyv mintegy 40 ikonikus helyet mutat be, középületeket, múzeumokat, templomokat és kolostorokat, parkokat, tereket, köztéri szobrokotat, melyek segítik az olvasót a hely történetének és karakterének megértésében. Könyvem mottójául egy ismert spanyol közmondást választottam, mely szerint: "Ha tudni akarod a történelmet, Valladolidot kell megismerned."(Si de historia quieres saber, Valladolid debes conocer.)  

A könyv szerkesztésekor számomra fontos volt, hogy a város legfontosabb műemlékei és történelmi hagyományai, így a húsvéti Nagyhét látványos rendezvénysorozata mellett a város jelene és a kortárs építészet is szerephez jusson. 

Mivel a könyv alapvetően vizuális munka, a képekhez igyekeztem lényegre törő, informatív leírásokat csatolni. E munkámban többször konzultáltam Paz Altés Melgarral, akinek segítségéért ezúton is szeretném köszönetemet kifejezni.  

Véleményem szerint egy várost nem lehet közvetlen környezete nélkül értelmezni, ezért fontosnak tartottam, hogy a könyv egy fejezet erejéig néhány olyan ismert környező települést is bemutasson, melyek fontos szerepet játszottak Valladolid fejlődésében. Elvégre Valladolid történelmét nehezen lehetne elválasztani a simancasi történelmi archívumtól, a tordesillasi Szent Klára kolostortól, vagy a Montes Torozos dombjain emelt történelmi várkastélyoktól, melyek egyedi építészeti stílusa Valladolidról kapta a nevét. (Valladolidi Iskola) 

DISCOVER VALLADOLID - KULTURÁLIS PROJEKT (2018 -)

A Discover Valladolid projektet nem sokkal spanyolországi érkezésem után kezdtem el, mellyel szerettem volna e külföldön kevéssé ismert régiót a szélesebb közönséggel is megismertetni. Fotóim egy részét a projekt közösségi oldalain publikáltam, de ez csak munkám egy apró szeletét jelentette. Az elmúlt években számtalan interjút készítettem helyiekkel, melyekből többet 10-15 perces riportok formájában jelentettem meg.  Ezen interjúk révén egy ambiciózus és tradícióira büszke várost ismertem meg, ahol a hagyomány együtt él a fejlődéssel, és ahol -számos várossal ellentétben- sikerült megőrizni a város egyedi karakterét.  

Rendkívül hálás vagyok korábbi interjúalanyaimnak a nekem nyújtott önzetlen segítségükért. Egyik első riportomat Virginia Oñaténak köszönhetem, akinek nagyapja a város talán legismertebb bérházában élt és amatőr fotográfusként Valladolid hétköznapjait dokumentálta a XX. század első felében.  

Urueñában megismerhettem a néprajzkutató és előadóművész Joaquín Díazt, aki egy napig vendégül látott, megmutatta alapítványát és népművészeti gyűjteményét. 

Ugyancsak hálával gondolok Gilles Philippe Guzzira, a Leyende del Pisuerga gőzös tulajdonosára, aki egy közös hajóút alkalmával a város folyójának addig számomra ismeretlen oldalát mutatta meg.

 

Nagy megtiszteltetés volt számomra, hogy a Magyarországi Szent Erzsébet zárdában Eszter testvérrel forgathattam, aki az apácák által üzemeltetett pékséget mutatta meg, valamint beszélt a közösség mindennapjairól és modern kor kihívásairól. Ez a riport később különösen sikeresnek bizonyult, több média is bemutatta, és egyedül a Discover Valladolid oldalán mintegy 50 ezeres látogatottságot generált.  

Munkám során megismerhettem Andrés Trillo és Ana Nan művészeket, akik egy helyi művészeti program (CreaVa) keretében készült szabadtéri illusztrációjukat mutatták be.  

Az elmúlt években több riportot készítettem a valladolidi Nagyhét látványos körmeneteiről, a helyi vallási közösségekről, a valladolidi India Kulturális Központról, a portillói fazekasokról, a tudelai spárgatermesztőkről, valamint a Puerto Chico több gasztronómiai díjat nyert szakácsairól. Ezen riportokat saját költségen készítettem, melyek a projekt YouTube csatornáján a közönség számára ma is elérhetők.  

A BERLINI KIRÁLYI PALOTA ÚJJÁÉPÍTÉSE - KUTATÓI ÖSZTÖNDÍJ (2015-16)

Újságíróként a kulturális, építészeti, illetve történelmi témák különösen vonzottak, így szerencsésnek érzem magam, hogy 2015-ben a berlini Freie Universität ösztöndíjas újságírójaként a berlini királyi palota (Berliner Stadtschloss) rekonstrukciójának történelmi aspektusait és társadalmi vitáját kutathattam. Munkám során több helyi politikussal, építésszel és berlini lakossal is interjút készítettem e meglehetősen vitatott újjáépítésről. Remélem, hogy a jövőben - immáron az azóta már elkészült épület fogadtatását kutatva - tovább folytathatom e projektet. 

RTL KLUB - MAGYARORSZÁG

Újságírói pályám szülővárosomban, egy helyi televíziónál kezdődött, ahonnan 2004-ben kerültem az RTL Klubhoz. Az ezt követő mintegy 12 év rendkívül fontos szerepet töltött be életeben. Szabad és nyitott körülmények között dolgozhattam kiváló kollégák társaságában, akik évek kitartó munkájával Magyarország egyik legfelkészültebb szakmai műhelyét hozták létre. A televíziónál töltött éveim alatt a következő műsorok készítésében vehettem részt riporterként, illetve felelős szerkesztőként: Híradó (riporter, külpolitikai szerkesztő), Reggeli Híradó (felelős szerkesztő), Fél Kettő (felelős szerkesztő), XXI. Század (riporter), Fókusz (riporter).  

bottom of page